'Terug Naar Werk'-fonds medische overmacht
Een werkgever kan zich beroepen op medische overmacht voor het beëindigen van een arbeidsovereenkomst na het doorlopen van een wettelijke voorziene procedure. Afhankelijk van het verloop van de procedure en de beslissing van de arbeidsarts kan de werkgever definitief de arbeidsovereenkomst beëindigen. In het verleden moest de werkgever in dit geval een outplacementbegeleiding voorzien ter waarde van 1800 euro.
De programmawet van 26 december 2022 voorzag een afschaffing van de regeling van outplacement bij medische overmacht.
Vanaf 1 april 2024 is er een nieuwe regeling voor werkgevers die zich beroepen op medische overmacht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. De werkgever zal nu het bedrag van de outplacementbegeleiding naar het 'Terug Naar Werk'-fonds moeten betalen.
De werkgever zal gegevens moeten delen met het RIZIV en zal daarna een uitnodiging krijgen om de betaling van 1800 euro in orde te brengen.
Het 'Terug Naar Werk'-fonds is er voor werknemers waarvan hun arbeidsovereenkomst werd beëindigd wegens medische overmacht en mensen die invalide zijn.
Een werkgever die zich niet houdt aan de verplichtingen kan gesanctioneerd worden. Dit door middel van een strafrechtelijke of administratieve boete.
Bron: www.werk.belgie.be