Bezoek ons op Bedrijvencontactdagen in Waregem op 20 en 21 november 2024!
Ik heb dit bericht gelezen

Reminder: mijn werknemer is ziek tijdens vakantie, wat nu?

Ziekte tijdens verlof

We geven je graag even een reminder over de gewijzigde regels wanneer je werknemer ziek wordt tijdens zijn/haar vakantie.

We zitten ondertussen al over de helft van de zomervakantie. Tijdens deze periode nemen heel wat werknemers vakantie. Sinds januari 2024 zijn er gewijzigde regels in voege getreden wanneer je werknemer ziek wordt tijdens het verlof. Je werknemer kan bij ziekte tijdens het verlof de 'verloren' verlofdagen later recupereren en moet je als werkgever gewaarborgd loon voor ziekte betalen.

Voorbeeld: jouw werknemer neemt vakantie van maandag tot en met vrijdag, maar wordt ziek op woensdag. Dan zullen woensdag, donderdag en vrijdag omgezet worden in ziektedagen. Die drie ziektedagen kan je werknemer dan op een later tijdstip dit jaar opnemen als verlof.

Je werknemer moet wel rekening houden met enkele verplichtingen ten aanzien van jou als werkgever om de vakantiedagen om te zetten naar ziektedagen.

Ziekte tijdens vakantieperiode melden, alsook de verblijfsplaats

Als je werknemer ziek wordt tijdens de verlofperiode, dan moet de werknemer dit onmiddellijk melden aan de werkgever. Ook moet de werknemer verblijfsplaats meedelen, moest dit niet het thuisadres zijn.

Medisch attest bezorgen als bewijs van ziekte

Jouw werknemer moet binnen 2 werkdagen een medisch attest bezorgen. De arbeidsongeschiktheid en de vermoedelijke duur van de ziekte moet vermeld staan, alsook of je werknemer zich mag verplaatsen (met het oog op controle). Er bestaat een specifiek model van medisch attest voor deze situatie.

Gewaarborgd loon

De regels van gewaarborgd loon zijn van toepassing bij omzetting van vakantiedagen in ziektedagen.

Uitdrukkelijk verzoek om vakantiedagen aansluitend te mogen opnemen

De werknemer moet uitdrukkelijk aan de werkgever vragen om de vakantiedagen die worden omgezet, aaneensluitend aan de ziekteperiode op te nemen. Dit verzoek moet ingediend worden op moment dat het medisch attest werd ingediend.

Een akkoord van de werkgever is vereist. Zonder die aanvraag, zullen de omgezette vakantiedagen weer in het saldo verlofdagen van de werknemer worden opgenomen.

Arbeidsreglement

In het arbeidsreglement moet er een specifieke verwijzing worden opgenomen naar de formaliteiten die je werknemer moet vervullen als die ziek wordt tijdens de vakantie.

Op de hoogte blijven?